Следвайте Гласове в ТелеграмТова е първият законопроект, който гледа 49-ото народно

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТова е първият законопроект, който гледа 49-ото народно
Коментари Харесай

Със 191 гласа за депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Това е първият законопроект, който гледа 49-ото национално събрание 

Със 191 гласа " за " депутатите одобриха механизма за следствие на основния прокурор. Против нямаше, а 33-мата народни представители от " Възраждане " гласоподаваха с   " въздържал се ".

Така механизмът за следствие на основния прокурор, който е залегнал в Наказателно-процесуален кодекс, стана първия план гледан от 49-ото Народно заседание. И то признат от всички парламентарни групи като се изключи една.    

Крум Зарков СНИМКИ НИКОЛАЙ ЛИТОВ

" Имаме потребност от подобен закон, не го ли виждате през последните дни.  Когато прокурорите се опасяват от шефа и усещат, че шефът се клати и идва нов началник, вие имате ли чувство за самостоятелност. Мисля, че този път има воля да свършим работа ", разгласи правосъдният министър Крум Зарков, който участва на дебата, траял близо 3 часа.   

Депутати от Има Такъв Народ по време на дебата за механизма.

Думите му бяха във връзка имитация на Цончо Ганев от " Възраждане ", че Конституционният съд ще върне плана, тъй като  бил противоконституционен и тогава трябвало да се връщат пари по проекта за резистентност. Механизмът е залегнал в проекта. Според Ганев  мярката била вкарана в последния миг.

На тези му думи репликира Асен Василев от ПП-ДБ. Той изясни, че мярката била като отговор на развой, почнал през 2020 година Последната седмица се видяло, че тази мярка е извънредно закъсняла.  

В началото на дебата Крум Зарков благодари, че планът е включен в дневния ред. Гледането на законопроекта в правна комисия беше през вчерашния ден следобяд.

Зарков напомни, че планът е поради над 80 неоправдателни каузи в Страсбург и въпросът е от 2009 година, когато България беше наказана по делото " Колеви ". В него се споделя, че няма ефикасен механизъм за следствието на основния прокурор у нас.

Депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Йордан Цонев на днешното съвещание

" Оттогава са правени доста опити този проблем да бъде решен - някои откровени, други не толкоз ", сподели още Зарков. Той напомни още, че писането на плана е почнало от държавното управление на Кирил Петков.

" Ние продължихме  да работим всъщност. Радвам се, че този план срещна поддръжката на съвсем всички парламентарни групи. Разбирам, че процесът в този момент стартира. Ако има един човек за който не важи върховенството на закона, то не важи за никого ", заключи министърът. 

Проектът планува сигналите против основния прокурор или негов заместител да се изпращат на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд.И той да реши в кой сигнал има съображение да стартира следствие. 

Съдията, който стане прокурор по следствието на основния прокурор, ще би трябвало да е работил последните седем години по наказателни каузи. Ще се дефинира на инцидентен принцип от лист, в който ще бъде включен единствено с негово единодушие.  Той няма да може да бъде повече от 2 години прокурор по следствието на основния прокурор. Ако следствието продължи повече от 2 година,  ще бъде назначен различен прокурор по следствието.

Постановлението за отвод да се образува следствие, ще може да се апелира пред Софийски градски съд. Съдът ще прегледа отхвърли на закрито съвещание. Може да се жали пред Софийския апелативен съд. 

Въвежда се още една фигура - на прокурор, който ще управлява прокурора по следствието, той ще се избира всред съдиите от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд за 2 години. 

По време на дебата Екатерина Захариева от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили разгласи, че ще поддържат законопроекта както е импортиран от Министерския съвет. Тя прикани скоро да стартират и конституционни промени, с цел да не бъде сполетян и този законопроект от ориста на плана на държавното управление на " Борисов 3 ". 

" Този законопроект не е нито дискриминационен, нито изключително законодателство. Решението преследва законна цел, която да не разреши нито един човек да бъде над закона. Смятам, че механизмът ще бъде глътка пресен въздух в правосъдната система ", разгласи Надежда Йорданова от групата на ПП-ДБ.

" Приемайки този закон ще се предвижим по-бързо към сърцето на Европа ", счита тя.   " Конституционната промяна е нужна, с цел да подсигурява дълбока правосъдна промяна на прокуратурата, която да не разреши повече в България да има основни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев ", приключи Надежда Йорданова. 

Цвета Рангелова от " Възраждане " разгласи, че ще приказва като народен представител, само че и като юрист. Тя била обезпокоена, че измежду основанията за формиране на досъдебно произвеждане може да се стане единствено възоснова на сигнал, а отсъствали достатъчното данни.

Надежда Йорданова опонира, че съществуването на легален мотив е единствено, с цел да стартира процедура за избор на прокурор по следствието, а по-късно той ще реши дали да образува досъдебно произвеждане. 

Радомир Чолаков още веднъж повтори,че парламентарната група на ГЕРБ-СДС в никакъв случай не е била да няма механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му доста хора създали пари и унищожили имиджа на България, по тази причина, че не е решен този проблем. А в последните дни сме виждали, че един основен прокурор стартира да разпада политическата система с клевети, с подмятания. 

" Всички ще видят обаче по какъв начин политическата целенасоченост побеждава законността. За страдание, се докарахме до такава степен ", добави той. Г-н Зарков ще заслужава да стане президент, или минимум министър-председател, в случай че законът издържи пред Конституционен съд. Той би трябвало да носи отговорност, не трябва да лишаваме правото на победа на господин Зарков, сподели още Чолаков. Той цитира мнение на Върховен касационен съд, което не утвърждава някои от текстовете.   

Корнелия Нинова го попита дали си дава сметка какво е изговорил - политическа целенасоченост, апел да не се трансформира нищо. 

" Това е цялостен удар по институциите в България, приет от първата политическа мощ ", разгласи Нинова. Според Българска социалистическа партия правосъдна промяна би трябвало да има и сред първа и второ четене да се подобрят текстовете. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили пък сподели, че бил горделив с текстовете и с чест и достолепие щял да гласоподава за плана.

Чолаков пък попита за какво Нинова прави такива непристойни интриги. Не отивало на ситуацията й. Той посочи, че счита, че имало проблем в плана, огромна част от депутатите считали, че няма, част от правосъдната система също считала, че има проблем, само че разногласието щял да се реши от Конституционния съд.

Костадин Костадинов от " Възраждане " се пошегува дали не може и противоположното - прокурор да стане арбитър. 

Атанас Славов от ПП-ДБ пък попита за какво в цялата СГП не се откри един прокурор, който да образува досъдебно произвеждане по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, а е образувала  проверка. 

От Българска социалистическа партия на няколко желаеха да бъдат импортирани промени в Наказателен кодекс против войната по пътищата и оповестиха, че през вчерашния ден майка с двете си малолетни деца е карала с 2,4 промила. Шефът на правната комисия Стою Стоев заяви, че отчетът е подготвен и всеки миг ще бъде импортиран в деловодството. 

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР